
Na niedostępnym filarze odkryto najstarszy fort Piktów
5 sierpnia 2015, 06:20Na filarze skalnym Dunnicaer u północno-wschodnich wybrzeży Szkocji (Aberdeenshire) odkryto najstarszą fortyfikację Piktów. Datowanie radiowęglowe potwierdziło, że jest starsza nawet od zamku Dunnottar.

Atak na karabin
4 sierpnia 2015, 14:52TrackingPoint wyprodukowała broń, która z każdego potrafi uczynić snajpera. Broń, którą wyposażono w Wi-Fi, USB, mobilne aplikacje, broń, której użytkownik musi jedynie wskazać cel, a strzelaniem zajmuje się system komputerowy. I wszystko to jest chronione, jak się okazuje, łatwym do złamania hasłem

Kwantowy akumulator można błyskawicznie naładować
4 sierpnia 2015, 11:46Fizycy wykazali, że kwantowy akumulator, czyli urządzenie bazujące na kubitach przechowujących energię, może być ładowany znacznie szybciej niż konwencjonalne akumulatory. Co więcej, czas ładowania jest tym krótszy im więcej kwantowo splątanych kubitów ładujemy

Szympansy nie stały się 'osobami prawnymi'
3 sierpnia 2015, 13:44Nowojorski sąd ostatecznie odrzucił wniosek obrońców praw zwierząt o uznanie dwóch szympansów za "osoby prawne". Barbara Jaffe z Sądu Najwyższego stanu Nowy Jork uznała, że szympansom nie przysługuje zasada habeas corpus. To zasada mówiąca, że ten, kto przetrzymuje inną osobę w więzieniu powinien, na żądanie sądu, przedłożyć dowód, iż ma prawo do takich działań

Nie trzeba zastrzyku, wystarczy koktajl
3 sierpnia 2015, 10:48Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, w jaki sposób pszczoły "szczepią" swoje potomstwo. Przełomowe ustalenia są owocem wieloletnich badań.

Panel 3 białek pozwala wykryć wczesny etap raka trzustki
3 sierpnia 2015, 09:48W moczu osób z wczesnym etapem najczęstszego raka trzustki występują wysokie stężenia 3 białek. Odkrycie to może prowadzić do nieinwazyjnych i tanich testów przesiewowych dla grup wysokiego ryzyka rozwoju tej choroby.

Prezesi listy piszą
3 sierpnia 2015, 09:31Dyrektor wykonawczy Mozilli, Chris Beard, napisał list otwarty do szefa Microsoftu, Satyi Nedelli. Beardowi nie podoba się, że domyślną przeglądarką w Windows 10 jest microsoftowy Edge

Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 09:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.

Błyskawiczny wzrost liczby użytkowników Windows 10
3 sierpnia 2015, 08:42Zaoferowanie bezpłatnego Windows 10 było strzałem w dziesiątkę. W ciągu kilku dni liczba aktywnych użytkowników tego systemu wzrosła kilkukrotnie. Z danych StatCountera wynika, że już w dniu oficjalnej premiery wersji RTM odsetek użytkowników internetu, którzy do łączenia z się z siecią wykorzystują najnowszy OS Microsoftu zwiększył się z 0,3 do 0,6%

Słodki sposób na goryczkę
31 lipca 2015, 11:52Cukier odgrywa ważną rolę w zmniejszaniu goryczy herbaty i kawy, przy czym stosujący termodynamikę statystyczną dr Seishi Shimizu z University of York wykazał, że nie chodzi o zwykłe maskowanie smaku, ale o zmiany chemiczne.